Alhamdulillah hari ni dah masuk 9 Ramadhan. Rasa syukur sangat sebab dikurniakan tubuh badan yang sihat dan dapat menjalani ibadah puasa dengan lancar. Sejak akhir-akhir ni tak berapa rajin nak mengupdate blog, padahal hari-hari duk snap gambar masakan, lepas 2 terperap kat dalam folder, bila mood rajin datang baru la post.
Sotong bakar bersambal ni memang best, makan dengan nasi panas..memang tak pandang lauk lain dah. Ok la tak yah nak membebel panjang-panjang, kita semak resepi dulu.
BAHAN-BAHAN :
10 tangkai cili kering - celur dan kisar*
1 biji lada merah*
1 biji bawang besar*
2 biji bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 batang serai*
sedikit lengkuas*
sedikit halia*
sedikit belacan*
sedikit air asam jawa
garam, gula dan perasa secukupnya
sotong
aluminium foil
daun pisang
limau kasturi
(*)-dikisar bersama
CARA-CARANYA :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik bau. Tambahkan sedikit air asam jawa sekadar buat rasa-rasa saja.
2. Masukkan garam, gula dan perasa secukupnya. Masak sambal lama sedikit hingga kering air dengan api perlahan. Keraplah dikacau agar tidak hangus. Sejukkan.
3. Sediakan aluminium foil dan daun pisang letakkan sotong dan masukkan sambal yang telah siap dimasak tadi. Bungkus rapi.
4. Bakar selama lebih kurang 20 minit.
5. Hidangkan bersama perahan jus limau kasturi.
No comments:
Post a Comment