Selamat berpuasa buat semua umat islam, hari ni dah masuk hari ke 4 kita menunaikan ibadat puasa dan saya belum lagi menjejak kaki ke bazar ramadan, semua lauk dan kuih seboleh-bolehnya saya masak sendiri, jimat dan terjamin kebersihannya hehe.. yang sebenarnya saya bimbang juga kalau saya ke bazar ramadan saya akan terlebih berbelanja, rambang mata nanti. Tambahan pula keluarga kecil macam saya ni, bertiga je. Ain pula bukannya puasa. Jadi saya masak je ala kadar, kalau banyak boleh hulur-hulurkan pada jiran.
Kali ni nak kongsikan resepi ayam percik, dah lama sebenarnya tak masak ayam percik ni biasa la kalau bulan puasa ni rasa macam nak masak masakan yang special sikit hehe..yang jarang-jarang dimasak. Lagipun kat bazar ramadan di Sarikei ni mana ada jual ayam percik ni, kalau ada pun tak sama yang selalu saya makan dekat Jerteh.
BAHAN A :
Setengah ekor ayam - dipotong 4
1 biji kelapa - diambil pati santan
1 keping asam gelugur
Gula dan garam secukup rasa
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 1/2 sudu kecil ketumbar
2 batang serai - diketuk
5 sudu makan minyak masak
BAHAN B ( Dikisar ) :
3 biji buah keras
5 tangkai cili kering
2 labu bawang besar
1 inci halia
1 inci lengkuas
CARA-CARA :
1. Goreng jintan manis, jintan putih dan ketumbar tanpa minyak. Kemudian tumbuk halus.
2. Bersihkan ayam dan tuskan hingga kering.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan (B) yang dikisar hingga pecah minyak.
4. Masukkan serai, pati santan,asam gelugur, garam, gula dan bahan yang ditumbuk. Masak dengan api yang kecil.
5. Kacau sehingga mendidih, kemudian masukkan ayam dan masak hingga separuh masak.
6. Kemudian angkat ayam dan bakar hingga garing.
7. Baki kuah pula, masak hingga kuah menjadi pekat.
8. Bila ayam sudah masak, curahkan kuah ke atas ayam..
No comments:
Post a Comment