June 25, 2014

Umai Ikan Pirang

Kalau sebelum ni saya pernah kongsikan resepi umai obor-obor kali ni pulak saya kongsikan pula resepi umai ikan pirang. Bahan-bahan untuk umai ikan ni tak banyak beza dengan umai obor-obor. Ikan pirang ni ikan yang banyak tulang, susah nak makan ikan ni silap haribulan boleh tercekik tulang jadi cara yang terbaik nak makan ikan ni kita buat umai je..

Inilah dia ikan pirang, selain ikan pirang boleh gak kalau korang nak guna ikan yang lain mcam ikan tenggiri ke bawal ke, atas citarasa masing-masing la kan tapi kalau husband saya dia memang suka beli ikan ni untuk dibuat umai.


BAHAN-BAHAN:

2 ekor ikan pirang sederhana besar
Limau kasturi
3 ulas bawang putih*
2 biji cili merah (dibuang biji)*
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
Garam secukup rasa
(*)ditumbuk

CARA-CARA:

1. Ikan pirang dibuang sisik, dibersihkan dan diambil isinya seperti gambar di atas.

2. Kemudian isi ikan tadi dipotong nipis.

3. Isi ikan yang telah dipotong nipis tadi diperap dengan perahan jus limau kasturi beberapa minit. saya menggunakan dalam 5 biji limau.

4. Sementara isi ikan diperap kita sediakan bahan-bahan  untuk digaul, tumbuk bawang putih dan cili merah hingga lumat dan hiris nipis bawang besar dan 2 biji limau kasturi.

5. Isi ikan yang kita perap tadi akan kelihatan berwarna putih dan masak, Perah isi ikan, buang jus limau yang kita gunakan untuk memerap ikan tadi, hanya isi ikan yang diambil. Kemudian satukan isi ikan tersebut dengan bahan yang telah ditumbuk, dihiris, garam dan perahan 3 biji jus limau kasturi. Gaul sebati.





No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...