April 10, 2014

Umai obor-obor



Pernah makan umai tak? Bagi orang sarawak, memang biasa la. Umai ni ada banyak jenis, ada umai ikan, umai payak (udang) dan umai obor-obor. Dulu masa mula-mula datang sarawak, memang pelik gak tengok tapi bila sekali cuba, hmm.. memang sedap. Lepas tu belajar dengan mak mertua cara nak buat umai, sebab en.husband memang suka makan umai ni. Rupa-rupanya punyalah senang nak buat umai ni.



BAHAN-BAHAN:

Segenggam obor-obor masin
2 biji cili merah (dibuang biji)*
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih*
1 sudu serbuk kacang tanah (telah digoreng dan ditumbuk)
5 biji limau kasturi
(*)Ditumbuk
CARA-CARA:

1.Mula-mula rendamkan obor-obor terlebih dahulu bagi mengurangkan rasa masinnya selama beberapa jam.
2. kemudian toskan dan hiriskan obor-obor (sepanjang 1 inci)
3. Langkah seterusnya perahkan limau kasturi dan gaul dengan obor-obor. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk dan gaul lagi.
4. Masukkan pula bawang besar dan kacang tanah yang telah digoreng dan ditumbuk gaul sebati. Siap.
p/s: Tak perlu tambah garam, biasanya obor-obor dah masin.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...