Mula-mula tu beli cheese sebab nak buat kek coklat moist lapis cheese, tapi en.husband pulak mintak buat kek lapis, biasanya buat kek lapis time dekat-dekat nak raya je, takpun untuk pos kat kampung tapi biasa kalau nak pos kat kampung kalau buat pun tak banyak, biasanya beli je. Malas la pulak rasanya nak melapis banyak lapis, tu pasal buat 3 lapis je. Lagipun buat tak banyak, untuk satu bekas (dalam gambar kat bawah).
Kek lapis ni pun boleh tahan sedap tapi tak boleh lawan la dengan kek coklat moist sebab saya memang suka makan kek coklat moist. Tapi en.husband pula lebih suka makan kek yang ni, nak buat macam manakan masing-masing ada citarasa sendiri.
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK COKLAT :
2 biji telur (gred A)
1 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu segar / susu cair
1/2 cawan minyak jagung - boleh je guna minyak masak biasa
1 1/2 cawan tepung gandum*
3 sudu besar serbuk koko*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1/2 sudu kecil baking powder*
(*)-Ayak bersama
BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE:
250gram cream cheese
60 gram gula halus
1 biji telur (gred A)
1 sudu besar air
1 sudu besar tepung gandum
CARA-CARA:
1. Panaskan kukusan. Lenser bekas / loyang dengan butter. Kalau guna loyang, alas dasar dengan kertas minyak dan lenser kertas dengan butter.
2. Untuk adunan kek coklat, putar telur dan gula hingga kembang dan masukkan esen vanilla & garam, putar rata. Kemudian tambah susu segar, minyak jagung & air panas. Putar sebati dengan kelajuan sederhana.
3. Lepas tu boleh la masukkan pula bahan-bahan yang diayak bersama sedikit demi sedikit sampai habis dan bahagikan kepada 2 bahagian, sama banyak.
4. Untuk lapisan cheese, putar cream cheese & gula hingga sebati dan licin. Kemudian masukkan telur, putar lagi hingga kembang dan masukkan tepung gandum dan air. Putar sebati dan tidak berbintil-bintil.
5. Ready untuk melapis. Untuk lapisan pertama tuang 1 bahagian dari adunan kek coklat dan kukus selama 20 minit. Guna api sederhana. Bila lapisan pertama siap, tuang lapisan cheese dan kukus lagi 20 minit.
6. Yang last sekali, kukus selama 45 minit @ hingga masak. Untuk pastikan kek betul-betul masak, cucuk pakai lidi.
p/s: tutup loyang dengan aluminum foil agar wap tidak menitis atas kek / bungkus tudung periuk dengan kain.
No comments:
Post a Comment