April 10, 2014

Tomyam ayam simple..



Bila sebut tomyam mesti telan air liur, memang favorite ni, suka sangat makan tomyam tambah-tambah time deman @ selsema, rasa segar je badan bila dapat makan tomyam ni, makan panas2 tambah pedas lagi, berpeluh-peluh jadinya.


Saya lebih suka makan tomyam dengan kuew teow, takpun makan camtu je.. Baru puas makan tomyam sambil hirup kuah dia sekali. Tomyam ni memang simple je, ala koboi je.. Bukan ala thai yer.. Ni tomyam biasa je saper-saper pun boleh buat sebab bahan dia pun tak banyak cara masak pun mudah.


BAHAN-BAHAN:

Ayam yang potong kecil - korang agak2 la berapa banyak nak letak.
1 biji bawang besar - hiris bulat
1 ulas bawang putih - cincang halus
2 biji cili padi  - ketuk
1 batang serai - ketuk
1 batang lobak merah - ikut la nak potong bulat/panjang
Kubis bunga - potong kecil
2 helai daun limau purut
2 kiub stok tomyam knorr 
2 biji limau kasturi - ambik jus (ikut atas rasa masam yg dikehendaki)
Air secukupya
Garam & serbuk perasa secukup rasa
p/s: korang boleh je nak tambah sayur2 lain, jagung mini, cendawan dll.

CARA-CARA:

1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
2. Masukkan ayam, air secukupnya dan serai. Biar mendidih sekejap kemudian masukkan perencah kiub tomyam, cili padi dan daun limau purut.
3. Masukkan pula sayur dan bawang besar, biar mendidih sekejap kemudian perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukup rasa.
4. Tutup api dan masukkan perahan jus limau kasturi mengikut kemasaman yang disukai. Boleh la hidang.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...