Kali ni nak share resepi ketam, walaupun first time mencuba masak tomyam ketam, tapi memang tak mengecewakan sebab rasa dia memang sedap walaupun agak pedas tetap juga hirup kuah tomyam sampai licin dan akibatnya malam tu saya sakit perut sebab perut saya memang kalah kalau makan pedas-pedas sangat. Tomyam kalau tak pedas tak kaww.. la.
BAHAN-BAHAN:
3 ekor ketam - dibersihkan dan dipotong 2.
1 labu bawang besar - dipotong bulat
1 /2 inci lengkuas - diketuk
1 batang serai - diketuk
1/2 batang carrot, bunga kubis @ sebagainya - atas citarasa masing2
3 helai daun limau purut - dicarik2
2 kiub tomyam knorr - boleh je kalau nak guna perencah tomyam
1 sudu besar sos ikan thai
1 sudu besar sos tiram
1 biji limau nipis/kasturi - ambil jusnya
1 sudu besar susu cair
cili padi - ikut citarasa masing2
air secukupnya
Garam & sedikit ajinamoto.
CARA-CARA:
1. Bersihkan ketam dan potong kepada 2 bahagian.
2. Masukkan air ke dalam periuk secukupnya. Masukkan serai, lengkuas, kiub tomyam dan masak hingga mendidih. Kemudian masukkan ketam. Kacau rata dan biar mendidih.
3. Masukkan cili padi, bawang besar, carrot dan bunga kubis. Masukkan sos ikan dan sos tiram. Biar ketam masak.
4. Tambah garam secukupnya serta sedikit ajinamoto dan jus limau nipis.
5. Akhir sekali tambah susu cair dan daun limau purut. Masak sekejap dengan api kecil dan rasa, jika ok boleh matikan api.
p/s: kalau nak sedap lagi guna pes tomyam.
No comments:
Post a Comment