May 09, 2014

Kek Kukus Marble


Kek kukus lagi, hehe.. saya memang suka makan kek kukus sebab ia lebih lembut & lembab,tambah-tambah kek kukus ni lebih senang & mudah, kali ni saya cuba resepi dari blog Dapur Tanpa Sempadan, terima kasih Che Mat sebab kongsikan resepi ni. 


Sebab Ain sibuk nak menolong masa tengah buat kek ni, tu yang corak jadi camtu, terima kasih yer anak mama, arap-arap bila besar nanti makin rajin tolong mama kat dapur.


BAHAN-BAHANNYA :

1 cawan mentega (kurang lebih 240 gram)
1/2 cawan gula castor (kurang lebih 100 gram)
3 biji telur gred A
1/4 cawan susu pekat manis (kurang lebih 75 gram)
1/2 cawan seri kaya (kurang lebih 90 gram)
1 1/2 cawan tepung gandum (kurang lebih 230 gram)*
1 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla
2 camca besar susu segar
Pewarna makanan pilihan anda 

CARA MEMBUATNYA :

1. Panaskan kukusan, lanser loyang dengan mentega dan alas dasar loyang dengan kertas minyak. Lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula kastor hingga gula putih, masukkan telur satu persatu dan terus memutar hingga kembang. Masukkan susu pekat manis dan seri kaya, putar rata. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit hingga habis. Putar rata.
3. Masukkan susu segar dan esen vanilla, putar sekejap dan off kan mixer. Bagi adunan kepada 3 bahagian sama banyak, satu diberi pewarna merah jambu, kacau rata. Satu diberi pewarna hijau , kacau rata dan satu lagi biar pada warna asal.
4. Sudukan berselang seli setiap adunan dibahagian tengah loyang. Buat hingga siap. Biar adunan merata sendiri dalam loyang (anda boleh senget2kan loyang tadi), lorek dengan chopstick 2 - 3 kali. Tutup permukaan tin dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam 20 minit.


No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...