Resepi:HaSue@sue-hasue.blogspot.com
BAHAN-BAHAN:
250g mentega tulen
1/2 cawan gula halus
5 biji telur gred A
1/2 tin susu pekat manis
70g horlicks
30g serbuk koko
1 sudu teh esen vanila
1/2 cawan tepung hongkong/gandum
CARA-CARA:
- Panaskan kukusan terlebih dahulu.(pastikan tutup ketika memanaskan pengukus) dan gris loyang dengan mentega dan lapikkan kertas minyak.
- Pukul mentega dan gula halus sampai berkrim
- Masukkan telur satu persatu. (Masuk sebiji,pukul sebati baru tambah sebiji lagi)
- Masukkan pula esen vanila dan gaul sebati. Masukkan susu pekat dan tepung hongkong sedikit demi sedikit sambil digaul rata.(jika menggunakan mixer,pastikan guna speed paling perlahan
- Gaul sebati menggunakan senduk dan bahagi 2 bahagian
- Bahagian 1 masukkan horlicks,kacau sebati dan warnakan merah. Bahagian 2 pula masukkan serbuk koko dan kacau sebati.
- Pastikan pengukus sudah mendidih sebelum mula mengukus.. Kukuslah berselang seli warna sehingga habis.. setiap lapisan mengambil masa 6 minit(bergantung kuat atau perlahannya api dapur)Tutup loyang dengan aluminium foil ketika mengukus untuk mengelakkan air kukusan menitis di atas kek.
- Kukus selama setengah jam lagi selepas kukusan terakhir.
No comments:
Post a Comment