Agak lama blog ni terbengkalai..lebih kurang setahun.. last update bulan september tahun lepas. Bukan apa masa pregnant anak kedua pada tahun lepas saya memang takde alahan apa-apa cuma penyakit malas yang amat sangat..malas nak buat apa-apa pun rasa malas. Rasa macam nak makan tido jer..tp bila pikirkan suami ngan anak buat jugak keje rumah, masak jugak simple2..somi plak terpaksa beli lauk dalam tin mengenangkan bini dia yang malas masak tu..
Alhamdulillah, pada 20/3/16 saya selamat bersalin. Baby boy. bila dah ada baby ni susah jugak nak ngadap blog..maklumlah baby asyik nak melekat jer..sekarang baby pun dah berusia 6bulan lebih..dia tengah tido..keje rumah dah siap..jadi sempat la nak mengupdate blog ni.
Kali ni nak kongsi resepi tart telur yang mudah..tart telur ni peberet saya, dulu selalu beli ingatkan susah nak buat, pastu terjumpa la satu resepi yang mudah..tak rugi cuba resepi tu..dah la mudah..sedap pulak tu..Tapi tak ingat sape punyer resepi ni..apa-apa pun terima kasih buat tuan empunya resepi.
Jom kita chek resepi..
RESEPI TART TELUR
Untuk Pastry:
1 cawan marjerin
1/2 cawan gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum
Cara-cara:
1. Putar marjerin dan gula hingga kembang.
2. Masukkan telur dan esen vanilla. Pukul lagi.3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit, gaul hingga tidak melekat pada tangan. tambah tepung jika masih melekat.
Untuk Filling
1 cawan susu cair / susu segar
4 biji telur
1 cawan gula
1 cawan air
1 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu teh esen vanilla
pewarna kuning
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan dan kacau rata.
2. Bila dah sebati semua bahan, tapiskan.(saya tapis kedalam jug sebab senang nak tuang kedalam pastry).
Anda ada 2 opsyen, bila masa sesuai nak letak filling.
1. Bakar pastry dulu dalam 10-15 minit pada suhu 170 baru letak filling & bakar lagi dalam 10 minit.
2. Terus letak filling dalam pastry yang belum dibakar dan bakar.
No comments:
Post a Comment