February 21, 2018

Hokkaido cupcakes yang mudah dan sedap

Seronok sangat bila buat kek menjadi, semangat nak buat lagi. Dulu mana pandai nak baking semua ni, lepas anak sulung masuk sekolah sunyi pulak duduk rumah sorang-sorang. Masa tu Adeeb belum ada lagikan.. Dari situ la untuk hilangkan boring kita pun cuba resepi mudah-mudah, buat kuih, kek. Cuba masak itu ini, memang tak semua menjadi, tapi tak putus asa walaupun memang rasa frust sangat kalau buat apa-apa tak jadi seperti yang diharapkan.

Bagi sayakan takde istilah, tak pandai, takde bakatlah.. yang ada malas atau rajin jer. Kita belajar bukan terus pandai, kena selalu buat. Bak kata omputeh practice make perfect. Banyak lagi benda yang saya kena belajar, masih banyak kekurangan..

Saya seronok sangat kalau dapat membaking ni, macam terapi bagi saya. Ini cara saya hiburkan diri saya.

RESEPI HOKKAIDO CUPCAKES

Bahan A:
  • 1/2 cawan tepung gandum*
  • 2 sudu besar tepung kastard / tepung jagung*
  • 4 sudu kecil gula icing (penuh membukit)
  • 4 biji kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • Secubit garam
  • 2 sudu besar / 35g minyak jagung
  • 1/4 cawan susu segar
Bahan B:
  • 4 biji putih telur
  • 4 sudu kecil gula icing (penuh membukit)
  • 1 sudu teh krim of tartar
Bahan C:
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • 1 sudu besar tepung kastard
  • 3/4 @ 1 cawan susu segar
  • 1 biji telur
  • 4 sudu besar gula
~ Satukan semua bahan, kacau rata dan masak sampai pekat.

Cara-cara:
  1. Ayak bahan bertanda* dan ketepikan.
  2. Pukul kuning telur + gula + esen + garam sampai berkrim 
     Kalau susah nak asingkan telur kuning dan putih boleh guna benda ni tapi pastikan tiada setitik pun kuning telur atau air dalam putih telur.
  3. Masukkan minyak jagung + susu segar. Kacau lagi.
  4. Masukkan tepung yang telah diayak sedikit demi sedikit. Ketepikan.
  5. Mixer bahan B ( putih telur + gula + krim of tartar ) sampai bertanduk. 
  6. Masukkan adunan B kedalam adunan A sedikit demi sedikit dan kaup balikkan sampai sebati. 

  7. Masukkan dalam cup. Bakar suhu 170 darjah dalam masa 20-25 minit.
  8. Bila dah masak, tunggu sejuk baru paipkan krim kastard dalam cupcake. Saya guna chopstick untuk buat lubang kecil ditengah cupcakes utk letak krim kastard.
kalau nak cantik isi adunan 3/4 dalam cup tu. Saya tak cukup cup tu yang isi penuh-penuh.






No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...