February 19, 2018

Kek Coklat Indulgence Tanpa Gelatin


Rasa macam cepat sangat masa berjalan sedar tak sedar si anak dara dah masuk 8 tahun. Sempena birthday kakak, mama merajinkan diri untuk buat kek sendiri selalu main tempah jer kan..
Mula-mula nampak cam rumit, tapi bila dah buat takdela susah sangat. Puas hati sebab kek ni sedap sangat, semua orang puji.. Apa lagi kembang kempis la hidung mama ni..huhu..

Resepi asal kek ni menggunakan gelatin tapi disebabkan kat tempat saya ni susah nak cari gelatin halal, jadi saya godek-godek resepi kat google cari resepi yang tak menggunakan gelatin. Jumpa kat blog DUNIA DAPUR KAMA.

 
Suka hati deko jer ni.. Cubaan pertama ni tak berapa cantik.. Nanti nak cuba buat lagi lain kali.

KEK INDULGENT TANPA GELATIN
Sumber :Putri Manja 

COKLAT CHIFFON: 
BAHAN A
30GM SERBUK KOKO (LARUTKAN DGN 120ML AIR SUAM)
4 BIJI KUNING TELUR (TELUR DIASING PUTIH DAN KUNING) 
100GM GULA KASTOR 
130GM TEPUNG NAIK SENDIRI (Saya guna tepung gandum je)
½ TSP BAKING POWDER (Saya letak 1tsp baking powder)
½ TSP SODA BICARBONATE 
60ML MENTEGA (DICAIRKAN)/MINYAK JAGUNG 
1 TSP ESEN VANILA 

BAHAN B 
4 BIJI PUTIH TELUR 
60GM GULA KASTOR 
1/4 TSP CREAM OF TARTAR 

CARA-CARA: 
1. PANASKAN OVEN PADA SUHU 180C. SATUKAN BAHAN A DAN PUKUL HINGGA KEMBANG MENGGUNAKAN HIGH SPEED. 
2. DI DALAM MANGKUK LAIN PUKUL BAHAN B (PUTIH TELUR) HINGGA KENTAL GUNA HIGH SPEED. 
3. SATUKAN BAHAN A KE DALAM BAHAN B SECARA KAUP BALIK. TUANG KE DALAM LOYANG 9" DAN BAKAR SELAMA 40 MINIT ATAU HINGGA MASAK. 
4. ANGKAT DARI LOYANG DAN TELENGKUPKAN KEK DI ATAS REDAI BIARKAN BETUL-BETUL SEJUK BARU DI POTONG KEPADA 4 LAPISAN.


FILLING : 
Sumber : FB Nini Shuhada Herman 

DARK CHOC FILLING: 
-100gm dark compound choc 
-150gm butter
-70gm gula halus (sy menggunakan 50gm)
-2 biji kuning telur 
-250ml fresh cream(sya pkai brand value pride) 

cara-caranya:
1. Pukul fresh cream hingga kental.
2. Dalam bekas lain putar butter dgn gula hingga putih kemudian masukkan telur kuning putar lagi, masukkan coklat yg telah dicairkan,putar lgi.
3. Satukan adunan coklat dengan fresh cream

WHITE CHOC FILLING : 
-100gm white compound choc 
-150gm butter 
-70gm gula halus (saya menggunakan 50gm) 
-2 biju kuning telur 
-250ml fresh cream/non diary whiping cream

Cara-caranya:
1. Pukul fresh cream hingga kental.
2. Dalam bekas lain putar butter dgn gula hingga putih kemudian masukkan telur kuning putar lagi dan masukkan coklat yg telah dicairkan,putar lagi.  
3. Satukan adunan coklat dengan fresh cream layerkn stiap kek, ratakan permukaan kek dan keliling dengan krim dark choc dan smpn slma skurgnya 4 jam baru curah ganache 

GANACHE CHOC :
-300gm dark compound choc 
-300gm fresh cream 
-25gm butter



No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...