April 08, 2017

Kuey Tiaw Cantonese

Alahai..jejarang sekali baru dapat update blog..rindu ler..bukan takde masa nak update cuma penyakit m tu selalu je datang.hihihi
Kali ni nak share resepi kuey tiaw cantonese yang mudah & simple. Ini salah satu peberet kite. Menu ni selalu buat untuk diner. Bukan kite jer suka satu family suke.



RESEPI KUEY TIAW CANTONESE

BAHAN-BAHAN KUAH:
  • 2 sudu minyak masak
  • 4 ulas bawang putih dicincang
  • Isi ayam - potong kecil2
  • 2 sudu makan sos tiram
  • 2 kiub ayam
  • Jagung muda, lobak merah, bunga kubis, sawi
  • Air secukupnya
  • 2 sudu tepung jagung - dibancuh dgn sedikit air
  • 2 biji telur(ambik yang putih je)
  • Garam secukup rasa
:-Boleh jer nak letak udang, sotong, fish cake..ubah ikut selera masing2 yer.

CARA-CARA:
  1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga kekuningan.
  2. Masukkan isi ayam, kacau hingga separuh masak.
  3. Masukkan sayur2 kecuali sawi. Kacau sekejap.
  4. Masukkan sos tiram, kacau rata. Masukkan air secukupnya.
  5. Bila air mendidih, masukkan kiub ayam, tepung jangung yang telah dibancuh. Kacau sehingga pekat.
  6. Masukkan putih telur, kacau sebati & masukkan sawi. Sebab sawi mudah layu, tu pasal last sekali baru letak. Kacau rata.
  7. Siap. Tutup api
CARA-CARA SEDIAKAN KUEY TIAW:
  • Ambil sedikit kuey tiaw dan gaulkan dengan sedikit kicap kemudian goreng hingga garing. Angkat dan tuang kuah.
:- Dengan kuah yang sama boleh buat kuey tiaw hongkong jugak, cuma yang bezanya kuey tiaw digaul dengan telur dan digoreng garing.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...