Sape suka makan fish & chips.. Haa ini salah satu peberet saya,.kalau makan kat luar tu rasa macam tak cukup jer.. Jadi disebabkan suka sangat makan fish & chips ni saya pun apa lagi, godek-godek kat google cari resepi.
Rupa-rupanya takdela susah pun nak buat fish & chips ni, Resepi ni saya ambil dari blog Linapg. Terima kasih kat tuan blog sebab share resepi yang mudah & sedap. Lepas ni tak payah makan kat luar dah, nak makan fish & chips buat jer sendiri. Jimat..
Jom kita semak resepi.
RESEPI FISH N CHIPS
Sumber :Lina pg
Bahan-Bahan Perapan :
4 keping ikan dori
serbuk lada hitam
Lada sulah
garam
Jus lemon
Cara Perap:
Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel. Lumurkan dengan serbuk lada hitam,lada sulah dan garam.Kemudian perah jus lemon ke atas ikan.
Bahan Batter/Adunan :
1 cawan air (secukupnya)
1 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1 sk baking powder
Garam secukup rasa
Bread crumb
Cara:
Satukan tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan garam ke dalam bekas yang besar. Masukkan air sedikit demi sedikit kacau/gaul hingga sebati dan tidak berketul.
Note: Konsistensi batteryang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti.
Panaskan minyak yang banyak dalam kuali (pastikan minyak betul2 panas sebelum menggoreng ikan) celup ikan ke dalam adunan.
Kemudian lumurkan ikan dengan serbuk roti/bread crumb (gaul rata hingga keseluruhan ikan tersalut serbuk roti).
Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak. Sedia dihidang dengan kentang goreng, sos cili dan mayonis. Boleh juga makan bersama brokoli & carrot yg di stim atau salad coleslaw.
Note:
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.
No comments:
Post a Comment