May 18, 2017

Fish & Chips



Sape suka makan fish & chips.. Haa ini salah satu peberet saya,.kalau makan kat luar tu rasa macam tak cukup jer.. Jadi disebabkan suka sangat makan fish & chips ni saya pun apa lagi, godek-godek kat google cari resepi.

Rupa-rupanya takdela susah pun nak buat fish & chips ni, Resepi ni saya ambil dari blog Linapg. Terima kasih kat tuan blog sebab share resepi yang mudah & sedap. Lepas ni tak payah makan kat luar dah, nak makan fish & chips buat jer sendiri. Jimat..

Jom kita semak resepi.

RESEPI FISH N CHIPS 
Sumber :Lina pg 

Bahan-Bahan Perapan :
4 keping  ikan dori 
serbuk lada hitam 
Lada sulah 
garam  
Jus lemon 


Cara Perap: 
Basuh ikan dori (atau apa-apa ikan isi putih) bersih-bersih dan keringkan sedikit guna paper towel. Lumurkan dengan serbuk lada hitam,lada sulah dan garam.Kemudian perah jus lemon ke atas ikan. 

Bahan Batter/Adunan :
1 cawan air (secukupnya) 
1 cawan tepung gandum 
1/4 cawan tepung jagung 
1 sk baking powder 
Garam secukup rasa 
Bread crumb

Cara: 
Satukan tepung gandum, tepung jagung, baking powder dan garam ke dalam bekas yang besar. Masukkan air sedikit demi sedikit kacau/gaul hingga sebati dan tidak berketul.

Note: Konsistensi batteryang baik adalah bila adunan dicedok dengan sudu dan jari dilalukan di belakang sudu tersebut, ada garisan nyata yang terpisah antara adunan. Lagi pekat adunan, lagi rangup ikan tu nanti. 

Panaskan minyak yang banyak dalam kuali (pastikan minyak betul2 panas sebelum menggoreng ikan) celup ikan ke dalam adunan.

Kemudian lumurkan ikan dengan serbuk roti/bread crumb (gaul rata hingga keseluruhan ikan tersalut serbuk roti).

Perlahan-lahan masukkan ke dalam minyak. Goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan lebihan minyak. Sedia dihidang dengan kentang goreng, sos cili dan mayonis. Boleh juga makan bersama brokoli & carrot yg di stim atau salad coleslaw.


Note: 
*adunan tak kembang masa goreng, tambah baking soda 
*ikan lambat masak dan nampak soggy/basah, maknanya minyak tak cukup panas.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...