May 19, 2017

Dumpling Sup


Sedihnyer..berat badan naik mencanak-canak. Asal naik penimbang jer mesti berat bertambah turunnya idok asyik naik..naik..naik..
Orang lain menyusu anak senang jer kurus saya ni makin mengembang dengan jayanya. Nak kurus tapi tak mampu nak kontrol makan, perut asyik lapor jer.. caner ni..huhu. Demi untuk menguruskan badan saya cuba kurangkan pengambilan nasi, makan tapi dalam kuantiti yang sedikit. Harap-harap mampu la beristiqamah. 

Jadi kali ni nak share salah satu menu diet saya. Dumpling sup.
Dah, tak payah nak membebel panjang lebar, jom kite semak resepi.

RESEPI DUMPLING SUP

Bahan-bahan dumpling:
Kulit Wantan
1 keping isi ayam - cincang
6-7 ekor isi udang - cincang
Lobak merah - parut
Sebiji kuning telur
1 sudu kecil tepung jagung
Sedikit garam & lada sulah
1 sudu kecil sos tiram

Cara-cara:
- Campur semua bahan-bahan kedalam 1 bekas & gaul sebati.
- Ambil 1 sudu inti & letak ditengah-tengah kulit wantan. Lekat dengan air di tepi kulit. Buat hingga habis & ketepikan.

Bahan-bahan sup:
1 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1/2 kiub ayam
Air secukupnya
Sayur spt carrot, brokoli, kubis bunga
sedikit minyak untuk menumis

*Tumbuk bahan yang bertanda.

Cara-cara:
- Panaskan sedikit minyak & tumis bahan-bahan yang ditumbuk hingga kekuningan kemudian masukkan air secukupnya. Masukkan kiub ayam, garam & sayur. Tunggu sehingga mendidih baru masukkan wantan tadi. Tunggu wantan masak, boleh tutupkan api.
-Nak tahu wantan dah masak atau tak, bila wantan masak ia akan timbul keatas.






No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...