Lauk tengahari kemarin, gulai tempoyak ikan talapia merah, memang sedap. Biasanya ikan ni saya selalu stim atau panggang tapi kemarin rasa nak ubah selera, apalagi search je dekat google cari resepi yang berkaitan dengan ikan ni.
Lepas singgah kat beberapa blog, akhirnya saya memilih resepi gulai tempoyak ikan talapia merah Dari Dapur Maklong, nampak sedap je bila tengok gambar masakan kat blog Maklong, terima untuk resepi ni yer Maklong. Kuantiti bahan-bahan saya kurangkan sebab saya masak sikit je, maklumlah tiga beranak je, masak banyak-banyak membazir pulak nanti.
BAHAN-BAHAN:
1 ekor ikan talapia merah - potong 4
3 sudu makan tempoyak*
1/2 inci kunyit hidup*
4 biji cili merah*
segenggam cili api merah* - xletak,takut pedas sgt nnti.
5 ulas bawang merah*
3 batang serai dititik
3 helai daun kunyit - xletak,xde stok
Garam & aji
Sedikit gula kalau suka
CARA-CARA:
3 sudu makan tempoyak*
1/2 inci kunyit hidup*
4 biji cili merah*
segenggam cili api merah* - xletak,takut pedas sgt nnti.
5 ulas bawang merah*
3 batang serai dititik
3 helai daun kunyit - xletak,xde stok
Garam & aji
Sedikit gula kalau suka
CARA-CARA:
1. Ikan talapia, gaulkan dengan garam dan asam jawa. supaya hilang hanyir. Bilas bersih2.
2. Blend bahan2 bertanda (*).. masukkan kedalam peiuk bersama serai dan air secukupnya.,didihkan
3. Kemudiaan masukkan ikan dan masukkan juga daun kunyit, garam, aji dan gula secukup rasa.
4. Bila ikan dah masak.. tutup api.. sedia untuk dihidang..
4. Bila ikan dah masak.. tutup api.. sedia untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment