March 15, 2014

Karipap Kentang Ayam



2, 3 hari ni asyik breakfast dengan karipap, maklumla hari tu buat karipap dalam setengah kilo gandum banyak biji gak dapat, separuh saya frozenkan.. Bila rasa nak makan hanya goreng jelakan.. Orang cakap karipap sedap disebabkan intinya, tapi kalau tambah dengan pastri yang ranggup mesti bertambah-tambah lagi la sedapnya.. 



BAHAN-BAHAN UNTUK PASTRI:

500 gram / setengah kilo gandum
setengah cawan butter / majerin - dicairkan
Air sejuk dari peti ais
1 sudu kecil garam

CARA-CARA:

1. Masukkan tepung dan garam dalam bekas yang besar, gaul dan buat lubang ditengah-tengah kemudian masukkan butter yang telah dicairkan.
2. Gaul guna sudu dulu, bila dah kurang panas gaul sebati sehingga menjadi seakan serbuk roti.
3. Masukkan air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh, kemudian masukkan dalam plastik dan simpan dalam peti ais selama setengah jam.

BAHAN-BAHAN INTI :

3 biji kentang - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong dadu
Sedikit isi ayam - potong dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 sudu besar serbuk kari
Sedikit daun sup - xnak letak pun xpe
Garam & gula secukup rasa

CARA-CARA :
1. Rebus kentang hingga 3/4 masak. toskan.
2. Tumis bawang besar dan bawang putih hingga naik bau.
3. Masukkan serbuk kari dan tumis seketika.
4. Masukkan isi ayam dan tumis lagi.
5. Masukkan kentang dan sedikit air, dan masak sampai kentang empuk. gaul-gaulkan sentiasa supaya bahagian bawah tidak hangus.
6. Perasakan garam dan gula secukup rasa dan masukkan daun sup yang dicincang jika suka.




No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...