Sape suka makan nasi ayam angkat tangan.. hihi.. Kami sekeluarga memang suka makan nasi ayam, selain sedap ianya mudah disediakan dan yang paling penting dah tak perlu pening-pening nak fikir nak buat lauk apa dah..
Saya kalau rasa malas nak masak atau tak tahu nak masak, ini lah yang akan jadi menu, nasi ayam stail saya memang mudah..campak-campak jer.sempoikan..
NASI AYAM SEMPOI
Bahan untuk ayam (rebus):
1 ekor ayam (potong ikut suka, sy suka potong besar2)
4 ulas bawang putih (diketuk)
3cm halia (diketuk)
1 kiub ayam
Air secukupnya
Bahan perap:
1 sudu kicap pekat
1 sudu kicap cair
1 sudu sos tiram
1cm halia(tumbuk halus)
2 ulas bawang putih (tumbuk halus)
Cara-cara:
Bersihkan ayam, masukkan dalam periuk bersama semua bahan-bahan yang lain. Rebus hingga empuk. Angkat ayam dan perap ayam dengan bahan perap selama 1/2 jam. Kemudian goreng mengguna api sederhana sekejap dan angkat.
Bahan untuk nasi:
3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter
1 cm halia (ditumbuk halus)
3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)
sedikit garam
1 kulit kayu manis*
1 bunga lawang*
2 buah pelaga*
Sedikit serbuk kunyit utk warna (xnak letak pun xpe)
Cara-cara:
Basuh beras dan toskan air. Panaskan butter lalu tumis rempah (*), halia dan bawang putih hingga kekuningan. Masukkan air rebusan ayam, beras kedalam rice cooker, sedikit garam, serbuk kunyit serta bahan yang ditumis dan masak nasi seperti biasa.
Bahan untuk sos:
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
1 biji tomato (xletak pun xpe)
2 cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
gula secukup rasa
1/2 cawan air rebusan ayam
Cara-cara:
Kisar semua bahan-bahan sos diatas dan dimasak sebentar untuk naikkan aroma.
Bahan untuk sup:
Air rebusan ayam
Kiub ayam
Daun sup dan daun bawang yang dihiris
Cara-cara:
Didihkan air rebusan ayam bersama kiub ayam dan masukkan garam secukup rasa jika perlu. Taburkan bawang goreng, daun sup & daun bawang.
Bahan untuk kuah kicap:
Kuah kicap perapan ayam diatas tadi
Kicap manis
Sedikit air rebusan ayam
Cara-cara:
Campur semua bahan dan masak sekejap.
No comments:
Post a Comment