- 10 biji telur
- 16 ozs mentega (450g)
- 200g gula halus
- 300g tepung hongkong
- 1 tin kecil sekaya
- 1 tin kecil susu pekat manis
- 1 peket serbuk santan (50g)
- 1 botol coklat chips (untuk jadikan biji tembikai)
- 1 sudu makan ovalette
- 1 sudu kecil esen vanilla
- Pewarna hijau, kuning & merah
Cara-caranya:
- Sediakan loyang & griskan dasarnya dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.
- Panaskan oven pada suhu 175-190 c.
- Pukul mentega, gula, esen vanilla dan ovalette dengan kelajuan tinggi sehingga putih & kembang.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
- Perlahankan mixer, masukkan susu pekat, sekaya dan serbuk santan. Pukul lagi sehingga adunan bergaul rata.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul lagi hingga sebati.
- Bahagikan aduan kepada 3 bahagian.
- Bahagian 1: Berikan warna hijau. Warna hijau ada 3 lapisan dan setiap lapisan disukat dengan 2 senduk nasi. Bermakna semuanya ada 6 senduk nasi untuk adunan warna hijau.
- Bahagian 2: Berikan warna kuning. Warna kuning ada 2 lapisan dan setiap lapisan disukat dengan 2 senduk nasi. Bermakna ada 4 senduk nasi untuk adunan warna kuning.
- Bahagian 3: Beri warna merah. Setiap lapisan letak 2 senduk nasi untuk warna merah untuk setiap lapis sehingga adunan merah habis.
- Cara melapis: Lapiskan adunan hijau terlebih dahulu sebanyak 2 senduk nasi kedalam loyang dan ratakan. Bakar lapisan pertama sehingga masak kira-kira 6-7 minit. Bila sudah masak tekan dengan penekan kek agar rata. Kemudian lapis lagi adunan hijau sebanyak 2 senduk lagi. Buat sehingga menjadi 3 lapisan.
- Kemudian sambung pula dengan melapis aduan kuning. Buat sama seperti adunan warna hijau tapi sebanyak 2 lapisan.
- Akhir sekali, lapiskan adunan warna merah sebanyak 2 senduk nasi setiap lapis. Setiap lapisan ditabur dengan chocolate chips. Buat sampai habis.
No comments:
Post a Comment