December 19, 2017

Kek lapis tembikai





Lama dah buat kek lapis ni, masa dekat-dekat nak raya dulu.. baru sekarang ada kesempatan nak update dalam blog. Alhamdulillah walaupun saya ni bukanlah orang sarawak, tak pernah belajar pun buat kek lapis sarawak tapi suka-suka mencuba resepi dari internet je, sebab duduk kat sarawak kena la belajar buat sendiri takkan nak beli je kan.. 

Bak kata orang omputeh 'practice make perfect'. Dulu memula buat kek lapis memang tak berapa cantik, lapis tak sama, tapi bila dah selalu buat hasilnya cukup membuatkan saya happy.



RESEPI KEK LAPIS TEMBIKAI

Bahan-bahan:
  • 10 biji telur
  • 16 ozs mentega (450g)
  • 200g gula halus
  • 300g tepung hongkong
  • 1 tin kecil sekaya
  • 1 tin kecil susu pekat manis
  • 1 peket serbuk santan (50g)
  • 1 botol coklat chips (untuk jadikan biji tembikai)
  • 1 sudu makan ovalette
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Pewarna hijau, kuning & merah
Cara-caranya:
  1. Sediakan loyang & griskan dasarnya dengan sedikit mentega dan lapik dengan kertas minyak.
  2. Panaskan oven pada suhu 175-190 c.
  3. Pukul mentega, gula, esen vanilla dan ovalette dengan kelajuan tinggi sehingga putih & kembang. 
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.
  5. Perlahankan mixer, masukkan susu pekat, sekaya dan serbuk santan. Pukul lagi sehingga adunan bergaul rata.
  6. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul lagi hingga sebati.
  7. Bahagikan aduan kepada 3 bahagian.
  8. Bahagian 1: Berikan warna hijau. Warna hijau ada 3 lapisan dan setiap lapisan disukat dengan 2 senduk nasi. Bermakna semuanya ada 6 senduk nasi untuk adunan warna hijau.
  9. Bahagian 2: Berikan warna kuning. Warna kuning ada 2 lapisan dan setiap lapisan disukat dengan 2 senduk nasi. Bermakna ada 4 senduk nasi untuk adunan warna kuning.
  10. Bahagian 3: Beri warna merah. Setiap lapisan letak 2 senduk nasi untuk warna merah untuk setiap lapis sehingga adunan merah habis.
  11. Cara melapis: Lapiskan adunan hijau terlebih dahulu sebanyak 2 senduk nasi kedalam loyang dan ratakan. Bakar lapisan pertama sehingga masak kira-kira 6-7 minit. Bila sudah masak tekan dengan penekan kek agar rata. Kemudian lapis lagi adunan hijau sebanyak 2 senduk lagi. Buat sehingga menjadi 3 lapisan.
  12. Kemudian sambung pula dengan melapis aduan kuning. Buat sama seperti adunan warna hijau tapi sebanyak 2 lapisan.
  13. Akhir sekali, lapiskan adunan warna merah sebanyak 2 senduk nasi setiap lapis. Setiap lapisan ditabur dengan chocolate chips. Buat sampai habis.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...