December 06, 2017

Kerang air asam

Apa khabar hari ini? Sihat? Syukurlah.. Ucaplah Alhamdulillah sentiasa kerana terlalu banyak nikmat yang diberi olehNya.. Walaupun hidup ini tak selalu indah kerana selagi kita menginjak bumi kita takkan lepas dari diuji.. Anggaplah setiap ujian yang datang tu sebagai tarbiyah, kita manusia kadang-kadang alpa dan lupa. Adakalanya kita leka. Ujian yang datang sebagai teguran buat kita.
Hari ini nak share resepi kerang air asam. Resepi yang mudah dan sedap. Memang sedap sangat makan dengan nasi panas-panas, tak pandang lauk lain dah tapi kalau ratah camtu jer pun sedap.

RESEPI KERANG AIR ASAM

Bahan-bahan:
  • 1kg kerang - bersihkan cengkerangnya sampai betul-betul bersih & rebus sampai masak. Kemudian buang sebelah kulit kerang.
  • 5 ulas bawang putih
  • 6-7 biji cili padi (ikut kepedasan masing2)
  • 1 1/2 keping gula melaka (boleh juga guna gula perang)
  • 1 sudu kecil pes asam jawa adabi (bancuh dengan sedikit air panas, kalau nak masam lg boleh lebihkan.)
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 2 biji limau nipis - dipotong, perah & kulit digaul sekali nanti untuk dapatkan aroma citrus)
  • 1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa
  • sedikit mangga muda - diparut (yang ni saya tambah, taknak letak pun takpe.)
Cara-cara:
  1. Rebus kerang, kopek sebelah dan biarkan sebelah lg dengan isi kerang. ketepikan.
  2. Tumbuk cili padi, bawang putih, gula melaka. separa lumat.
  3. Masukkan air asam jawa. Sebatikan.
  4. Perah limau nipis. Pastu masukkan sekali kulit limau.
  5. Masukkan garam secukup rasa. Gaul.
  6. Masukkan tomato, gaul sebati dan curah atas kerang yang direbus tadi.
Siap, sedia untuk dinikmati.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...