RESEPI KERANG AIR ASAM
Bahan-bahan:
- 1kg kerang - bersihkan cengkerangnya sampai betul-betul bersih & rebus sampai masak. Kemudian buang sebelah kulit kerang.
- 5 ulas bawang putih
- 6-7 biji cili padi (ikut kepedasan masing2)
- 1 1/2 keping gula melaka (boleh juga guna gula perang)
- 1 sudu kecil pes asam jawa adabi (bancuh dengan sedikit air panas, kalau nak masam lg boleh lebihkan.)
- 1 sudu kecil garam halus
- 2 biji limau nipis - dipotong, perah & kulit digaul sekali nanti untuk dapatkan aroma citrus)
- 1 biji tomato - dipotong mengikut citarasa
- sedikit mangga muda - diparut (yang ni saya tambah, taknak letak pun takpe.)
Cara-cara:
- Rebus kerang, kopek sebelah dan biarkan sebelah lg dengan isi kerang. ketepikan.
- Tumbuk cili padi, bawang putih, gula melaka. separa lumat.
- Masukkan air asam jawa. Sebatikan.
- Perah limau nipis. Pastu masukkan sekali kulit limau.
- Masukkan garam secukup rasa. Gaul.
- Masukkan tomato, gaul sebati dan curah atas kerang yang direbus tadi.
Siap, sedia untuk dinikmati.
No comments:
Post a Comment