February 10, 2014

Bubur Pedas Sarawak



Bubur pedas Sarawak, ini menu makan tengahari kelmarin, tapi hari ini baru dapat post.. Maklumlah kelmarin kan hari minggu, anak tak sekolah, suami tak keje jadi tak boleh la nak ngadap notebook aje kan.. Melayan kerenah anak lagi best kan.. Bubur pedas sarawak ni dah jadi salah satu favorite saya.. Memang sedap tau.. Tapi untuk rempah bumbu pedas saya beli, sebab jiran sebelah rumah ada jual, jadi taklah susah-susah nak buat..hehe..sebenarnya malas..Tapi kalau untuk resepi bumbu pedas boleh pegi ke link ni ok http://www.myresipi.com/top/detail/6448.




Untuk resepi bubur pedas ni saya ambik dari blog HaSue, terima kasih pada tuan punya blog tu.


BAHAN-BAHAN:
2 tangkai cili merah *
6 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
200 gm ayam ( potong kecil ) - saya guna ayam kisar
100 gm bumbu pedas - campur 3/4 cawan air untuk jadikan pes
1 biji kentang - potong dadu
Putik jagung, dried beancurd, black fungus ( cendawan cina ) - ini sayur yang saya gunakan
2 helai daun kunyit - racik halus
200 ml santan
Garam, perasa & gula secukup rasa
(*) - dikisar
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga wangi, kemudian masukkan rempah bumbu pedas dan tambahkan sedikit air. Kacau selalu untuk elak bumbu hangus.
2. Masukkan ayam dan kentang( masak hingga empuk ).
3. Masukkan sayur, kacau sebati dan masukkan santan.
4. Masukkan garam, gula & sedikit perasa, sebatikan rasa & kuah ikut kepekatan yang dimahukan.
5. Masuk daun kunyit dan kacau sebentar dan boleh diangkat.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...