February 03, 2014

Murtabak mudah dan sedap



Seperti tajuk di atas murtabak ni memang mudah dan sedap, tak perlu nak mengadun-ngadun tepung segala guna je kulit popia. Nak jadikan cerita hari tu saya buat karipap, jadi ada inti yang terlebih, terfikir apa nak dibuat dengan inti yang lebih tu. Kebetulan pulak kulit popia ada tersimpan dalam peti  ais maka terciptalah murtabak ni.. Sesiapa yang ingin mencuba bolehlah..

BAHAN-BAHAN:
100gm daging cincang
2 biji ubi kentang - dipotong dadu
1 1/2 sudu rempah kari
1/2 biji bawang besar - dipotong dadu
1 ulas bawang putih - dicincang halus
2 biji telur
Kulit popia secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng

CARA MEMASAK:
1. Untuk membuat inti murtabak, panaskan minyak dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga garing.
2. Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan air. Tumis sehingga pecah minyak.
3. Seterusnya masukan daging cincang, kacau rata. Apabila daging sudah masak masukkan ubi kentang dan perasakan. Tambahkan air jika kuah terlalu kering. Masak sehingga ubi kentang menjadi empuk.
4. Pukul telur di dalam mangkuk dan masukkan inti tadi. Kacau sehingga sebati.
5.kemudian letakkan inti ditengah2 kulit popia dan lipat.



6. Panaskan sedikit minyak dan goreng murtabak dengan api perlahan.
7. Sedia untuk dihidangkan.



No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...