February 20, 2014

Ikan Sembilang Goreng Bercili



Sejak akhir-akhir ni sibuk betul dengan bisnes kuih muih sampai tak sempat nak update blog.. Alhamdulillah, syukurlah, mula-mula buat kuih dulu just nak hilangkan boring sebab anak dara saya nan seorang tu dah sekolah, tapi sekarang permintaan tu semakin banyak sampai tak menang tangan dah.. Nasib baik ada En.Husband yang selalu membantu dan memberi semangat. Walaupun penat, tetap bersyukur dan rasa happy dapat duit dari hasil titik peluh sendiri.


Ikan sembilang goreng bercili, kenal tak ikan sembilang? Alaa..rupanya seakan-akan ikan keli tu..memang serupa sangat macam ikan keli. Ikan keli pun kita boleh masak macam ni jugak.



BAHAN-BAHAN:

Seekor ikan sembilang sederhana besar - dibuang perut, dibersihkan & dikerat 3.
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji bawang besar - dipotong
1 ulas bawang putih - ditumbuk
3 ulas bawang merah - ditumbuk
2 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos cili
Garam
Gula
Sedikit ajinamoto
Minyak secukupnya untuk menggoreng

CARA-CARA:
1. Ikan yang telah dibersihkan dilumur dengan garam dan serbuk kunyit.
2. Goreng ikan hingga kekuningan kemudian angkat dan ketepikan.
3. Masukkan 2 sudu minyak tadi di dalam kuali yang lain kemudian tumis cili kisar dan bahan bahan yang telah di tumbuk.
4. Masukkan  sos cili dan sedikit air dan masak hingga pekat sedikit dan masukkan bawang besar yang dipotong.
5. Masukkan garam, gula dan ajinamoto. Sesuaikan rasa kemudian masukkan ikan yang telah di goreng tadi.
6. Boleh kuah rata bolehlah di hidangkan.

No comments:

Post a Comment

Pulut Pagi Kacang Merah

First time buat pulut pagi ni, teringin punya pasal kalah orang mengidam hihi.. Yela kan rasa cam dah lama sangat tak makan.. Sungguh...